Túrázás télen – tippek és jó tanácsok, hogy mire figyeljünk!

Sokan úgy gondolják, hogy kirándulni, túrázni igazán csak tavasszal, nyáron és ősszel érdemes, ám ez korántsem igaz. Túrázni télen is lehet, sőt, érdemes is, hiszen kevés szebb és meghittebb látvány van, mint a csendes, havas téli tájban sétálni. Az igaz, hogy több felkészülést, odafigyelést igényel, de ebben segítünk. Nézzük, hogy mik azok, amikre télen különösen figyelnünk kell, és mik azok az íratlan szabályok, amiket minden túrázás során érdemes betartanunk!

1. Réteges öltözet, technikai ruházat

A téli túrázás egyik legfontosabb része a megfelelő ruházat. Itt nem csak a technikai ruházatra gondolunk, de a rétegezésre is, hiszen teljesen eltérő lehet az időjárás fent a hegytetőn és lent a völgyben. Erre fel kell készülni. Legyen tehát alul-felül is több réteg, amiket könnyedén fel-le húzhatunk, így biztosan nem fogunk fázni, vagy nem lesz nagyon melegünk sem! A jól kiválasztott technikai ruházat segít hatékonyan elvezetni az izzadtságot. Bár a jó minőségű túrafelszerelés (vízhatlan cipő/bakancs, légáteresztő meleg zokni, kamásli, technikai ruházat stb.) nem olcsó, ha rendszeresen járunk kirándulni, akkor megéri beruházni, hiszen ezeket utána évekig használhatjuk.

2. Megfelelő cipő/zokni

A ruházat talán egyik legfontosabb része a megfelelő túracipő/bakancs és persze a téli túrához egy vastag téli zokni. Ez azért is különösen fontos, mert a hideget legelőször a lábujjainkon érezzük. Érdemes olyan vastagságú zoknit választani, amelyben még azért könnyedén mozgatjuk a lábujjainkat. Egy extra zokni sosem árt, jól jön, ha netán átázna, fázna a lábunk.

3. Figyeld az időjárást!

Ez minden túrázásnál elengedhetetlen, de télen különösen fontos, hogy a hőmérséklet mellett figyeljük a hóhelyzetet, a csapadékot és a szélerősséget is. A túra előtt, alatt is érdemes rá-rápillantani a meteorológiai előrejelzésre, hiszen télen is nagyon változó tud lenni az időjárás, főleg hegyek környékén. Csak akkor induljunk el, ha biztonságosnak ítéljük a helyzetet!

4. Megfelelő felszerelés

Bár Magyarország túraútvonalai rendszerint jól ki vannak táblázva, jelölve, de mindig érdemes bepakolnunk térképet, iránytűt, telefont (power bank-et/töltőt), bicskát és fejlámpát is. Ha havas-jeges vidékre megyünk, akkor hasznos lehet csúszásgátlót (szegecses műanyag/láncot) is magunkkal vinnünk, amit a cipőnk talpára erősíthetünk. Ezen kívül, ahogy nyáron is, legyen nálunk alap elsősegély csomag is, mert a téli tájban túrázva is érhet bennünket baleset! Ugyan a téli ruházat sok mindentől megvéd, de egy ficam, rándulás kényelmetlen érzésén sokat segíthet egy kenőcs vagy fásli.

5. Étel és meleg ital

Télen sokkal több energiát égetünk el ahhoz, hogy a testünket melegen tartsuk, ezért is fontos, hogy legyen nálunk elegendő elemózsia: szendvics, müzliszelet, szárított gyümölcs stb. De, ami talán ennél is fontosabb, hogy mindig legyen nálunk termoszban meleg ital (pl. tea, kávé), hiszen nincs is jobb érzés, mint a pihenő során a termoszba belekortyolva kicsit felmelegedni és ezáltal újult erővel nekivágni az utunknak!

6. Túrázzunk inkább társaságban!

Többen együtt túrázni nem csak izgalmasabb lehet, de baleset esetén sokkal biztonságosabb is, ráadásul a felszerelést is könnyebb így több hátizsákban szétosztani, nem egy embernek kell mindent cipelnie. A téli túrázás azért több veszéllyel jár a jegesedés, a hófödte táj miatt, ezért, ha egy-egy megbízható barát is velünk tart, akkor máris sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

7. Korai indulás

Télen nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy sokkal hamarabb besötétedik. Éppen ezért fontos a korai indulás, a jó tervezés és hogy ne vállaljuk túl magunkat. Ha úgy látjuk, nem teljesíthető a táv az időjárási (hóvihar) vagy a túraút viszonyok miatt, akkor inkább forduljunk vissza! Számoljunk azzal is, hogy télen még a megszokott útvonalak is sokkal nehezebben teljesíthetők, hiszen hideg van és sokkal lassabb tempóban tudunk csak haladni. Pakoljunk be tehát fejlámpát (elemlámpát) is, de inkább induljunk el korábban és ne centizzük ki a visszaérkezést, hagyjunk magunknak elegendő pihenőket! Sokkal jobb úgy visszaérkezni, hogy még látunk, és nem a sötét erdőben botorkálunk.

Írott és íratlan szabályok, amikre MINDEN TÚRA során figyeljünk:

1. Ne hangoskodjunk – élvezzük az erdő, a táj csendjét, figyeljük meg annak neszeit, hangjait! Kivétel ez alól, ha olyan vidéken járunk, ahol medvével is találkozhatunk! Ilyen területen cselekedjünk ellenkezőleg, csapjunk zajt: beszéljünk hangosan, hallgassunk zenét, vagy énekeljünk. J Környékünkön, a Vértesben, a Gerecsében vagy a Bakonyban ettől egyelőre nem kell tartanunk. 😉

2. Ne szemeteljünk – legyen nálunk szemeteszsák, zacskó, amibe gyűjthetjük az út során szemetünket! Ha találunk is egy szemetestárolót utunk során, ne oda dobjuk, hanem vigyük ki a szemetünket az erdőből! A lábnyomunkat leszámítva ne hagyjunk más nyomot magunk után!

3. Ne ártsunk az élőlényeknek – ez nem csak az állatokra, de a növényekre is igaz! A természet mindenkié, ne háborgassuk, hiszen mi épp csak átutazóban vagyunk az ő otthonukban!

4. Ne rongáljunk – se a természetet, se a mások által létrehozott erdei objektumokat ne tegyük tönkre!