Kis karácsony, nagy karácsony, idén legyen zöld a karácsony!

Minden év decemberében egy halom felesleges holmit, csomagolóanyagot, szemetet termelünk. Legyen idén a szeretet, öröm, adakozás, ajándékozás mellett a környezettudatosság, az újrahasznosítás és a minőség a szempont! Hogyan? Íme néhány ötlet, ami nem csak a környezetünket, de a pénztárcánkat is jobban védi.

Környezettudatos ajándékötletek:

1. Egy jó minőségű, tartós, javítható ajándék

Kezdjük azzal, hogy az olcsó, fröccsöntött, vagy sorozat-gyártott holmik, tárgyak helyett válasszunk inkább egy jó minőségű, tartós ajándékot! Ez ugyan lehet, hogy drágább lesz, de mivel minőségéből kifolyólag tovább is tart, adott esetben javítható is, ezért hosszú távon jobban megéri. Ilyen lehet egy természetes anyagból készült kézműves vagy design tárgy, egy jó minőségű ruha, táska, cipő stb.

2. Zöld ajándék: újrahasznosított, környezettudatos, hazai

Szerencsére ma már nem olyan nehéz organikus, bio, újrahasznosított vagy fenntartható anyagból készült termékeket találni. A kiválasztott terméknél érdemes továbbá azt is figyelembe vennünk, hogy hol és miként készült. Vannak már teljesen környezettudatos hazai márkák, melyek kifejezetten organikus, bio, vagy épp teljesen helyi alapanyagokból, itthon készült termékeket árulnak. A helyben készült, egyedi termékeknek sokkal kisebb a környezeti terhelése, mint mondjuk egy Kínában gyártottnak. Nézzünk körül, tájékozódjunk és válasszunk tudatosan!

3. Hazai, társadalmilag felelős kézműves vagy hazai design ajándékok

Dönthetünk úgy is, hogy valamilyen helyi termelőtől, tervezőtől vásárolunk ajándékot. Lehet az valamilyen izgalmas termelői élelmiszer (méz, csokoládé, bor) vagy ruhanemű akár. De vannak már olyan online webshopok is, ahol vásárlásunkkal globális, nemzetközi, afrikai, ázsiai közösségeket, vadvédelmi szervezeteket támogathatunk. A hazai design is egyre nagyobb teret hódít, és ha szeretjük az egyedi, izgalmas lakberendezési vagy design tárgyakat, akkor érdemes körbenéznünk az interneten és a boltokban egyaránt.

4. Házilag készült ajándék

Ha van kedved, időd, akkor igazán személyre szóló és kedves ajándék egy saját készítésű meglepetés. Ha szeretsz kötni, varrni, horgolni, makramézni, vagy akár festeni, rajzolni, kézműveskedni, akkor rengeteg kreatív ötletet találsz online, akár a Pinteresten is. Lehet házilag készíteni környezetbarát szappant, mosógélt, tusfürdőt, szinte bármit. Arra ügyelj, hogy közben ne termelj túl sok szemetet, és lehetőleg környezetkímélő anyagokat használj!

5. Állati jó ajándékok: állatok örökbefogadása, veszélyeztett fajok védelme

Ha állatbarátoknak szeretnél igazán zöld (öko, bio, környezetvédő) ajándékot, akkor rengeteg opció közül válogathatsz. Például fogadj örökbe állatot az állatkertből, vagy nézz körül, milyen termékek azok (például csoki, kávé), melyek fairtrade, fenntartható gazdaságból származnak, vagy vásárlásukkal valamilyen környezetvédő egyesületet támogathatunk!

6. Növény

Télen is szuper ajándék egy tehetséges hobbi kertész számára egy szép szobanövény, virág, fűszernövény, magvak vagy csíráztató szett. Sőt! Ezek még élményt is nyújtanak a jövőben. De vehetünk mellé hasznos kertészeti eszközöket is, amiket aztán egész évben használhatunk.

7. Utalvány, élmény

Egyre gyakoribb meglepetés valamilyen élmény ajándékozása. Attól függően, hogy mit szeret az illető, vehetünk könyvutalványt, masszázst, télre síbérletet, nyárra úszóbérletet, esetleg valamilyen izgalmas ejtőernyős, vadvízi-evezős, szabadulószobás utalványt. Választhatunk koncertjegyet, színházbérletet is. Ez lehet akár közös program, így tudtok osztozkodni az élményen és közben egymással is minőségi időt töltötök.

+ 1 ötlet: Adakozás

Még nem annyira elterjedt szokás, de van, ahol a család egyik közös ajándéka lehet az adakozás. Ebbe be lehet vonni akár a gyerekeket is – kiválaszthatják milyen szervezet, alapítvány fontos számukra, ha gyerekeknek adakoznak, akár saját, nem használt játékaikat is felajánlhatják. Az adakozás rengeteg formában történhet, hiszen nagyon sok és sokféle kampány fut így az ünnepek idején. Keressünk egy számunkra szimpatikus, szívünkhöz közelállót és adakozzunk akár sima pénzbeli utalással, akár az általunk már nem használt, (számunkra felesleges) de jó állapotú ruhákkal, tárgyakkal, kinőtt játékokkal, felesleges élelmiszerekkel! A tárgybeli adakozás során nem csak újrahasznosítunk, ami által védjük a környezetet, de valakiknek nagyon sok örömet is adhatunk.