Hogyan költöztessük be növényeinket télre?

Lassan beköszönt a tél, és ahogy egyre hűvösebbek az éjszakák és a hajnalok, érdemes a nyár elején kiköltöztetett növényeinket visszatelepíteni a lakásba. Egyes növényfajok különösen érzékenyek a hidegre, ezért ne halogassuk a költöztetést, cselekedjünk időben! Ez azonban nem egy gyors és egyszerű „berakjuk, és már készen is vagyunk” feladat. Lássuk, mi a beköltöztetés menete, mik a legfontosabb tennivalók!

Mikor kell a kinti növényeinket visszapakolni a lakásba?

E tekintetben érdemes azt az alapszabályt betartani, miszerint minél korábban vigyük őket ki, és minél később hozzuk aztán be. Ez azért jó szabály, mert a növényeknek valóban kint a legjobb, a benti lét elég rendellenes és stresszes lehet nekik. Vannak növények, melyek különösen érzékenyek a fagyra (ilyen például a hibiszkusz vagy az angyaltrombita), ezért őket már az első igazán hűvös hajnalok előtt be kell hozni. Velük ellentétben a citrus vagy a selyemmályva elviselik az enyhe fagyokat, sőt a japán babérsom, a babér vagy az olíva még a közepes fagyot is.

Mely növények maradhatnak kint télen is?

Az árvácskák kiváló téli balkon növények, hiszen fagytűrők, és az enyhébb időben még virágoznak is! Csak a kemény mínuszok esetén kell betakargatni a tövüket. A szobaciklámen borostyánlevelű rokona egész évben virul, és dísze az erkélynek. Enyhébb időben virágzik, utána pedig a leveleit mutogatja. A hunyor, bár mérgező, már februárban kivirágzik, így a jó idő hírnökének is nevezik őt. A díszkáposzta, a nyuszifül, a kövirózsa és a téli jázmin is jól bírja a hideget. Őket nem kell télire behoznod, hagyhatod a kertben, balkonon vagy az erkélyen. Ám a többi, meleget kedvelő növényedet mindenképp hozd be!

A legfontosabb teendők a költöztetés során:

1. Vizsgáljuk át növényeinket! Első lépésként nézzük meg, látunk-e bármilyen betegséget, kártevőt növényeinken! A száraz leveleket szedjük le, esetleg metsszük meg növényeinket, ha szükséges!

2. Mossuk le, töröljük át! Vízpermettel fújjuk le, a vastagabb levelű és szárú növényeket egy nedves ronggyal töröljük át, hogy a szárakon vagy leveleken tanyázó bogaraktól, kártevőktől megtisztítsuk növényeinket, és a kártevők ne kerülhessenek be a lakásba! Ez fontos lépés, mert a rovarok is nagyon szeretik a benti klímát, jobban szaporodnak és más növényeinkre is áttelepedhetnek.

3. Megfelelően helyezzük el növényeinket! Bár ezen növények melegebb klímához szoktak, de nekik is szükségük van a pihenő időszakra. Igyekezzünk minél hűvösebb, de világos helyre helyezni őket, mondjuk egy ablakkal rendelkező pincébe vagy a lépcsőházba.

4. Ne rakjuk huzatba! Az újonnan betelepített növényeinknek a huzat sem tesz jót, ezért csak rövid ideig szellőztessünk, ha az ablak közelében is tartunk növényeket. Hasonlóan, ajtók közelébe se tegyük őket, mert megfázhatnak!

5. Ne rakjuk fűtőtest mellé! Fontos, hogy virágaink, növényeink ne kerüljenek közvetlenül a fűtőtest mellé, mert könnyedén kiszáradhatnak. Padlófűtés esetén ügyeljünk, hogy ne rakjuk őket közvetlenül a járólapra se! Ha úgy látjuk, hogy a növényünk földje száraz, elkezdi hullajtani leveleit, vagy száradni kezd, akkor biztos, hogy túl melege van, ilyenkor tegyük át egy kicsit hűvösebb helyre!

6. Kerüljük a túlöntözést! Ne felejtsük el, hogy bár nyáron a szabadban növényeinket fontos szinte minden nap locsolni, addig ősszel és télen a vízigényük sokkal kevesebb! Éppen ezért, fokozottan figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl őket, ellenőrizzük a talajukat is, mivel a túllocsolás sajnos penészedést, illetve a növény kirothadását is okozhatja!

7. Kell ilyenkor tápoldatot adnunk? A szobanövényeknek ilyenkor egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tápoldatra van szüksége, de ez fajtától függ. Ősszel maximum két-három hetente adjunk tápoldatot, de a tél beköszöntével álljunk le a tápoldatozással, mivel növényeink télen pihenő üzemmódban vannak!

Melyeket, mikor ültessünk át?

A kerti fák, cserjék és szobanövények többségét az év bármely szakaszában átültethetjük, ám vannak olyan növények, melyeknek a leveleik lehullása után, de még a talaj fagyása előtt a legkedvezőbb, ha átköltöztetjük. Ez alól kivételt jelentenek az örökzöldek és a fenyőfélék. Őket már nyár végén, legkésőbb szeptemberben át kell ültetnünk az új helyükre. Az átültetést a fagytűrő lombhullatók bírják a legjobban, őket szélvédett helyre, nedves talajba ültessük át!

Ügyeljünk arra, hogy semmiképp se a gyökérfejlődés idején mozgassuk őket, mert az nem tesz jót nekik! Ugyancsak nem ajánlatos ősszel átültetni azokat a növényeinket, melyek ezekben a hónapokban virágoznak, pl. az őszirózsaféléket.

Mikre figyeljünk az átültetés során?

Ha úgy döntünk, hogy átültetjük a növényünket, akkor azt a lehető leghamarabb tegyük át új helyére! A legfontosabb, hogy a gyökérzet nedvessége megmaradjon. Ehhez használhatunk zsákvászon, vagy akár műanyag fóliát is, de a fóliát csak abban az esetben használjuk, ha már aznap át tudjuk ültetni növényünket, illetve árnyékos helyen tesszük ezt, különben a növényünk gyökérfulladást, vagy hősokkot kap, mert az alsó része nem jut friss levegőhöz! Ha tárolnunk kell a növényünket, akkor ügyeljünk arra is, hogy ne érje közvetlen napsugárzás se, védjük a széltől is!

Ha mindent jól csináltunk, akkor most már a téli hónapokban is élvezhetjük kedvenc növényeink friss zöld színét, látványát, mely talán kicsit feledteti velünk a kinti kopár fák kissé szomorkás külsejét.