A fák és a parkok szerepe a nagyvárosi életben

A parkos területek és a fák szerepe a városok életében is kiemelt fontossággal bír, hiszen ezek a növények képesek a légkör megtisztítására és az oxigén előállítására is. A parkok és a fák esetében nem csak a mennyiség a fontos, hanem a minőség is. A gondosan és szakszerűen kiválasztott fák levelei akár kétszer annyi port és szennyezőanyagot képesek megkötni, mint társaik. A zöldterületek gondozása is elengedhetetlen feladat, hiszen a hosszabb távú levegőtisztítás csak az egészséges fákkal lehetséges.

Tudtad, hogy a nagyobb városokban akár 10 °C-kal is melegebb lehet, mint a környező zöldterületeken? A klímaváltozás miatt egyre gyarapodó hőhullámok, továbbá a városi hősziget-hatás következtében egyre többször válnak forró katlanná városaink. Emellett az állandósuló rossz levegő, zaj és stressz, valamint a mozgáshiányos életmód is krónikus problémáknak tekinthetőek a városlakók életében. Egyre több tanulmány támasztja alá, hogy természetalapú megoldások alkalmazásával (például parkok, esőkertek, méhlegelők, zöld tetők és homlokzatok) mindezek a negatív tünetek enyhíthetőek, ezáltal a lakók életminősége is javítható.

A parkok a légszennyezés csökkentése és lakossági hatásai mellett a környező épületek számára is pozitív hatással bírnak. A hűtőhatás által az épületek rengeteg energiát képesek megspórolni, amit parkok nélkül a saját hűtésükre kellene fordítaniuk.

A fák és a parkok szerepe az oxigéntermelésben

A szén-dioxid bizonyítottan az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz, a fák és a parkok pedig éppen ennek megkötésében játszanak fontos szerepet. A növényzet fotoszintézis során képes a felvett szén-dioxidot fény és víz hatására átalakítani, mely során oxigén és szén keletkezik. Az oxigént a levegőbe áramoltatják, míg a szenet beépítik törzseikbe, ágaikba és leveleikbe.

Minél nagyobb egy fa lombkoronája, annál magasabb hatékonysággal képes megszűrni a levegőt, ezzel javítva a környező mikro- vagy mezoklímát.

A levegő minőségére is nagy hatása van a növényzetnek

A légszennyezettség az egész világon hatalmas probléma. A levegő minőségének romlásához számos tényező képes hozzájárulni. Ilyen például a fűtés, a mindenkori meteorológiai viszony, de a járművek üzemanyagának égésterméke is. A légszennyezettség ráadásul sokkal nagyobb hatással van azokra, akik valamilyen légúti alapbetegségben is szenvednek. A fák még az erősen szennyező anyagokat is képesek megszűrni a városi légtérből, legyen szó több tonnányi szállóporról, ólomról, nikkelről vagy további, egészségre káros nehézfémről.

Enyhítik a forróságot és hozzájárulnak a jobb közérzethez

Tény, hogy a növényzet párologtatással képes hűteni a környezetét. Egy kifejlett tölgyfa akár napi 400 liter víz felvételére képes, majd ennek elpárologtatásával intenzív hűtő hatást fejt ki. Erre óriási szükség van a hőstressz enyhítésének folyamatában és a városi felmelegedés orvosolásában.

A zöld felületek a felsorolt pozitív hatásaik mellett az Egészségügyi Világszervezet összegző jelentése szerint pozitívan hatnak a lakosok fizikai és mentális egészségére is, valamint képesek csökkenteni a stresszt, a zajt és a légúti, szív- és érrendszeri megbetegségeket, valamint védenek a káros UV-sugárzástól és a társas tevékenységekhez is kitűnő teret biztosítanak.