Környezettudatos csomagolás – nem csak karácsonykor!

Előző blogposztunkban rengeteg ötletet adtunk, hogy milyen környezettudatos ajándékokkal lepheted meg szeretteidet idén karácsonykor. Most akkor váltsunk egy-két szót a csomagolásról is, hiszen, ha már az ajándékod a tudatosság jegyében készült, akkor illik ahhoz méltóan is becsomagolni! Szerencsére a környezettudatos csomagolás is egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk!

Íme 10+1 egyszerű, hasznos és környezetbarát tipp:

1. Mielőtt vennél új csomagolóanyagot, nézd meg, mi van otthon!

Mint mindig, első körben érdemes otthon szétnézni, hogy mink van. Felesleges pénzt költenünk újabb papír rolnikra, amikkel a nap végén úgyis csak plusz szemetet termelünk. Ha maradt még tavalyról, korábbi ünnepekről csomagolóanyag, akkor használjuk fel azokat, és ne termeljünk felesleges hulladékot!

2. Cellux helyett több természetes anyagú zsinórt használjunk!

Mindenki számára ismerős a kép, amikor az ajándék annyira „jól” be van csomagolva, hogy egy fél tekercs cellux ráment. De ennek nem kell így lennie. Ha kicsit nagyobb csomagolóanyagot használunk, ügyesen hajtogatjuk és kellően átkötjük madzaggal, spárgával, akkor akár teljesen elhagyhatjuk a celluxot is! Ráadásul, így az ajándékbontás is könnyebben megy, és akár a papír is megmenthető és újrafelhasználható!

3. Régi újságok, megmaradt színespapírok, régi térképek új köntösként!

Ha vannak régi újságok, egyéb DIY projektekből megmaradt színes papírok vagy már elavult, nem használt régi térképek, akkor igazán egyedi, szép, egyben izgalmas, színes kis csomagokat készíthetünk. Egy sima spárgával átkötve nem csak környezetbarát, de nagyon trendi is tud lenni. Vágjunk hozzá kartonból címkét, és lukasztóval átlyukasztva, színes papírzsinórral kössük fel az ajándékra! De az újságpapír sorai közé is elrejthetjük a neveket, így egy izgalmas kincsvadászatot is tarthatunk gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt!

4. Papírdobozok és a természetes színű barna újrapapír újrafelhasználása!

Ha a koronavírus alatt sok mindent rendeltél, akkor biztosan akadnak otthon papírdobozok, kisebb kartonok vagy egy-egy természetes barna színű újrapapír. Ezeket bátran felhasználhatod csomagolásra. Egyrészt a törékenyebb dolgok kevésbé károsodnak a dobozban, másrészt nagyon jól elrejti az ajándékot – senki nem tudja, mi lehet egy sztenderd dobozban. Hasonlóan, a sima barna repapíros csomagolást is bátran ajánljuk, amit feldobhatsz egy vagány szalaggal, színes címkével, papírzsinórral, vagy egy spárgával és a régi időket idéző kis felirattal, üzenettel.

5. Vegyünk kész csomagolást: díszdobozok, ajándékzacskók, díszborítékok!

Talán az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb megoldás a papír díszdoboz, díszzacskó. Ezzel nem csak időt (energiát) spórolhatunk magunknak, de mivel sokszor újrahasználható is, a környezetnek is kedvező alternatíva. Egy bérlet, utalvány vagy jegy nem igényel csomagolást, jól mutat egy szép díszborítékban is, amit akár emlékbe elrakhatunk vagy újrafelhasználhatunk.

6. Lehet a csomagolóanyag is ajándék, pl: egy sál, kendő, zokni, vagy akár egy szép boríték

Vicces lehet vidám, színes zokniban kapni az apróbb ajándékokat. A nagyobbakat pedig beletekerheted egy-egy szép sálba, kendőbe, ami szintén az ajándék része.

7. Használjunk textileket csomagolóanyagnak!

Ha nincs ajándékoznivaló sálunk, kendőnk, akkor beugorhatunk egy textil/méteráru üzletbe és választhatunk valamilyen természetes len vagy vászon anyagot is. Tényleg nagyszerűen lehet ezekbe is csomagolni. Nem csak egyedi, szép, de újrahasználható és környezetbarát is. (Ehhez próbáljunk minél kevésbé festett, fehérített anyagokat találni, az jobban kíméli a környezetet!)

8. Használjunk újrahasznosított csomagolópapírt!

Ha mégsem tetszenek, vagy nem kivitelezhetőek a textil, díszdoboz, repapír (újrapapír) megoldások, és mindenképp szeretnénk csomagolópapírba csomagolni, akkor legalább válasszunk újrahasznosított papírból készített csomagolópapírt, lehetőleg kevésbé fehérítettet, megfestettet! Így is védhetjük a környezetünket.

9. Bátran használjunk spárgát, rafiát, textilszalagot vagy papírzsinórt és növényeket díszítésnek!

A műanyag szalagok, bár szépek is tudnak lenni, egyáltalán nem környezetbarátak. Használjunk helyette spárgát, rafiát, textilszalagot vagy papírzsinórt! Ma már rengeteg természetes alapanyagú, színes, szép kötözőanyagból válogathatunk. Emellett díszíthetjük ajándékainkat száraz növényekkel, termésekkel, virágokkal. Egy-egy szebb kis toboz, pirosbogyós termésű ág vagy színes szárazvirág minden barna csomagolást csodálatosan feldob. Lehet, hogy kicsit utána kell járni, de a környezet szempontjából mindenképp megéri a természetes anyagokat használni.

10. Figyeljünk a bontásnál, hátha megmenthető és újrahasználható a csomagolópapír!

Végezetül, ha tudunk, próbáljunk figyelni a bontásnál, hogy minél kevésbé sérüljön a csomagolóanyag, így legközelebb újra tudjuk használni! A szalagokat, masnikat is érdemes a következő ünnepre elrakni, így nem kell újat venni!

+ 1 Ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

Az ünnepek alatt – de főleg a nagy bontások idején – is figyeljünk a szelektív szemétgyűjtésre! Azokat a csomagolóanyagokat, amiket nem tudtunk megmenteni, gyűjtsük szelektíven! Figyeljünk a környezetünkre, hogy még sok évig ünnepelhessük ezt a szép alkalmat ezen a Bolygón!

Boldog Karácsonyt és Nagyon Boldog Új Évet kívánunk!