Kirándulás az őszben

A frissítő tavaszi kirándulások szépségével talán csak az őszi vetekedhet, amikor az erdők, a mezők, az egész táj felölti a színpompás ruháját. A sok sárga, barna, rozsdaszín mellett a fa és moha illata hívogató. Menjünk, nézzük meg, hova is csatangolhatunk el egy-egy szabad hétvégénken!

1. Körtúra a Ranzinger tanösvényen át a Turul emlékműig

Túrainfó: 3 km-es, könnyű túra

A tatabányai Kő-hegy parkolója mellett található Gerecse Kapuja Látogatóközpontba még a túra előtt érdemes benézni, hogy megismerkedhessünk a környék történelmi, geológiai és természeti világával. A Gerecse Kapuja alkalmazást letöltve – melynek egy virtuális turulmadár a kalauza, – könnyedén megtaláljuk a közelből induló három tematikus túraútvonalat is, melyek közül a Ranzinger tanösvényt válasszuk ki! A Látogatóközponttól indulva tehát, a piros háromszög vonalán induljunk el! Itt nem csak a csodaszép erdei tájban gyönyörködhetünk, de a kihelyezett infótáblák segítségével nagyon sok mindent megtudhatunk az itt honos növényekről és állatokról is.

A fehér kavicsos úton haladva, az első megállónk a Ranzinger Vince-kilátó, amely egy tisztáson, a Csúcs-hegyen álló 30 méteres aknatoronyból lett kialakítva. Az 1978-as bányatragédia emlékműjének névadója Ranzinger Vince (1856-1933) bányamérnök, akinek a nevéhez számos műszaki fejlesztés fűződik. Érdemes felmászni és gyönyörködni egy kicsit a csodás panorámában.

A kilátótól a piros jelzést követve jutunk el a Szelim-barlang felső üregének pereméig, ahonnan Tatabánya városára nyílik kiváló kilátás. Innen már nincs messze a kiindulópontunk, a Látogatóközpont, aminek a közelében található a Turul emlékmű. Az impozáns szobrot, melynek szárny fesztávolsága közel 15 méter, Donáth Gyula szobrászművész készítette. Az autópályáról is jól látható szobrot 1907-ben avatták fel.

2. Vértes körtúra Csákberénytől Csókakőig

Túrainfó: 15 km-es közepes nehézségű túra, időtartama: 5 óra

A látnivalókban gazdag Vértesi túrán árnyas erdőkön, tisztásokon át vezet utunk, mely során 1-2 látványos kilátó mellett még a csókakői várromokat is megcsodálhatjuk.

A túraút Csákberény központjából indul, ahonnan először a zöld sávon indulunk el, majd a zöld kereszt jelzésű ösvényen haladunk tovább addig az elágazásig, míg el nem érjük a zöld háromszöget. Innen a Kopasz-hegy felé haladva, egy széles réten átkelve jutunk vissza a zöld sáv jelzésű ösvényre, mely felvezet egy kilátóhelyre, ahol kicsit megpihenhetünk, mert már látszik is a célunk, a Csókakői vár!

Egy vízmosáson át ereszkedhetünk le a település szélére, ahol a parkolóból ösvény vezet fel minket a várerődítményhez. Ez a stratégiai helyen álló vár már a 13. században is komoly erősségnek számított, és az egyetlen a vértesi végvárak közül, mely nem erdőben, hanem hegység peremén található. A jól védhető sziklatoronyra épített erődítmény falai között sétálgatva, mintha időben visszarepültünk volna a középkorba. A vár létezéséről egyébként már 1299-ben kelt irat is említést tett, de feltehetően már az 1241-42-es tatárjárás korában is állhatott, mivel ekkor számos faszerkezetű vár helyett épült kővár.

Innen visszafelé vesszük az irányt, a lépcsősoron leérünk az Országos Kéktúra útvonalára, mely a sziklákkal tarkított Vár-völgy szurdokon át vezet. Az erdős ösvényt követően meghitt rétek és ligetes erdők váltakozása után érünk vissza Csákberénybe.

3. Nagy Gerecse körtúra, Tardosról

Túrainfó: 12 km-es közepes nehézségű körtúra, időtartama: 4 óra

A közepes nehézségű, de jól jelzett turista- és erdészutakon át vezető túra Tardos község, a Bányahegyi utca végében lévő parkolójából indul. Tardos megközelíthető Tatáról Agostyán felé (14 km), az M1 autópálya Tatabánya-Óváros lehajtójától Tarjánon keresztül (20 km). A Nagy-Gerecse (633 m) magas csúcsát egy 600 méteres kaptatón át érjük el, ezért érdemes túrabakancsban jönni!

Az említett Bányahegyi utcai parkolóból indulunk el az erdőbe, a Z és a K+ jelzésű úton, ahol pár perc múlva a K+ jelzés leágazik balra (itt jövünk majd vissza), de mi folytatjuk az utunkat a bánya felé. Egy enyhén emelkedő, nagy jobb kanyart leírva érkezünk meg egy hatalmas tisztásra, melyen egy turistajelzésekkel ellátott, ősöreg, kiszáradt fa áll. Innen elmehetünk megnézni a Bánya-hegyi Vörösmárványbányát, melynek neve csalóka, hiszen nem márványt bányásznak benne, hanem vörösre színeződött mészkövet.

Az óriás fához visszatérve az eredeti útvonalhoz képest élesen balra fordulunk, és követjük az Országos Kéktúra jelzéseit. A Gerecse és a Bánya-hegy közti völgyben, egy szép tisztáson át haladva, jobbra az egykori kisvasút töltésével párhuzamosan érünk a Gerecse csodálatos bükkerdejébe. Itt ágazik le a Kéktúráról a Nagy-Gerecse tetejére felvezető K∆ jelű ösvény, mely a túra legnehezebb szakaszát jelzi. A bükkösön át meredeken felvezető kaptató után érünk fel a hegy széles, lapos, erdős platójára. Az erdőirtást szegélyező kerítést követve jobbra, aztán balra kanyarodva haladunk tovább, továbbra is a K∆ jelzés mentén és 20-25 perc alatt érjük el a 70-es években épült beton mérőtornyot. A kalandos kedvűek fel is mászhatnak a jó állapotú vaslétrán át, hogy megcsodálják a pazar kilátást.

Innen D-K irányba folytatjuk utunkat, a GSM-tornyot elhagyva egy hatalmas TV-torony épületéhez érünk. Egy meglehetősen kátyús, aszfaltos üzemi úton érünk le a Gerecse fennsíkjáról egy irtás szélén lévő elágazásig, ahol az üzemi úttal ellentétben, mely jobbra fordul, mi balra, egy széles földúton haladunk tovább. Továbbra is a K∆ jelzést követve, pár perc séta után érünk egy tisztásra, melynek bal oldalában a Serédi-kastély található. Az 1935-ben épült kastélyt Serédi Jusztinián, esztergomi érsek építtette, ma már ismét az egyház tulajdona, és gyermeküdülőként üzemel.

Az üdülőnél jobbra a K∆ út véget ér és újra az Országos Kéktúra vonalán megyünk tovább. A 200 éves Sandl-hárs után a csodás bükkerdőn át érjük el a tölgyest, ahol a Kéktúra út szekérúttá válik és ahol utána újra egy lenyűgözően szép bükkerdőbe érünk.

A Kéktúra jelzés egy nagy rét mellett balra lekanyarodik a szekérútról, de mi itt egyenesen folytatjuk utunkat, immáron a K+ jelzés mentén, ahol 10 perc alatt érünk vissza a már jól ismert bányához vezető üzemi útra. Innen pedig már könnyedén visszatalálunk a parkolóba.

Csodás kirándulást, jó időt, és élményekben gazdag kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!