Használt tárgyak – Adok-veszek

Avagy mire figyeljünk, ha használt tárgyakat veszünk?

Manapság már egyáltalán nem ciki az újrahasznosítás, a használt tárgyak, ruhák, eszközök vétele, sőt, inkább trendi és nagyon is tudatos megoldás. Ám fontos, hogy figyeljünk a termék minőségére, használhatóságára, nehogy pórul járjunk. Íme egy kis segítség, hogy mikre érdemes ügyelni, amikor bármilyen használt tárgyat, bútort, ruhát, egyéb eszközt vagy használati tárgyat veszünk.

Nincsen garancia

Fontos, hogy mivel használt tárgyról van szó, ezért nincsen rá garancia. Ha ez nem tart minket vissza, akkor irány a használt áruk boltja!

Valóban szükségem van rá?

Az első és legfontosabb szempont, hogy amit kinéztünk, arra valóban, igazán szükségünk van-e. Ha nem lenne ez a tárgy, hiányt éreznék? Ha megvenném, illik a lakásomba, ruhatáramba stb.? Fogom-e rendszeresen használni? Ha ezek közül mindre igen a válaszunk, akkor valóban érdemes közelebbről is megvizsgálni, amit meg akarunk venni.

Milyen a tárgy (ruhanemű, használati tárgy, bútor stb.) állapota?

Így, hogy az előbb megállapítottuk, hogy kell az a bizonyos használt cikk, meg kell vizsgálnunk azt is, milyen állapotban van. Ha bútort, dísztárgyat, ruhaneműt veszünk, akkor viszonylag könnyű felmérni az állapotát. Vegyük a kezünkbe és alaposan nézzük végig, vizsgáljuk meg a felületét, a sarkait, szövetet, anyagát, tapogassuk végig a felületét! Ha hibát látunk rajta, nézzük meg, ez olyasmi-e, amit mi magunk is kijavíthatunk, átfesthetünk, megvarrhatunk, kicserélhetünk, vagy nem tudunk vele mit kezdeni. Illetve, hogy ez a kis hiba, probléma befolyásolja-e a tárgy használatát, vagy inkább „csak” esztétikai kivetnivaló. Ha például hiányzik egy széknek az egyik lába, az már komolyan befolyásolja annak használatát és nem csupán esztétikai problémákat okoz majd. Persze mindannyian mások vagyunk, valakit egy kisebb karcolás, folt vagy horpadás egy-egy tárgyon nem riaszt vissza, sőt, inkább hozzáad annak bájához, a bútor történetéhez és múltjához. Fontos, hogy csak olyan helyről, kereskedőtől vásároljunk, akiben megbízunk.

Műszaki cikkek esetében kicsit alaposabbnak kell lennünk, és itt talán még fontosabb, hogy valóban megbízható kereskedőtől vásároljunk. Nézzünk alaposan utána a kereskedőnek, a weboldalán a termékeknek, a fotók minőségének, az értékeléseknek! Olvassunk utána alaposan! Ez egy nagyon fontos (kicsit időigényes, de kihagyhatatlan lépés), hiszen sokan árulnak kicsit szépséghibás, használt cikkeket, kábeleket, csatlakozókat, akkut, töltőt, telefont stb., tehát érdemes megtalálni azt, aki valóban nem fog minket átverni. Bármit is veszünk, érdemes letesztelni helyben, megnézni, hogy jól működik-e.

Ruhaneműk esetében ne csak az anyagot, anyaghibákat nézzük, hanem a varrást is! Különösen fontos alaposan megnézni az anyagot a varrások mentén, mert itt használódik leginkább a ruha, itt gyengülhet a varrás, az anyag. Csak hibátlan, foltmentes ruhát vásároljunk! Soha ne tévesszük össze a vintage kopottast, a már rosszállapotú, viseltessel! Legyünk asszertívak és válogassunk! Cipők esetében, ha tudunk jó cipészt, akkor talán lehetünk egy kicsit bátrabbak, mert egy szakértő valódi csodákra képes! Ám ekkor is fontos, hogy mérlegeljünk: mennyibe kerülne a használt cipő, mennyi lenne a javítása és megéri-e ez nekünk.

Fontos szempontok összefoglalva:

a) Felületi sérülés van? (pl: karcolás, szakadás, folt stb.)
b) Anyagában van hiba? (pl: horpadás, eleve rossz minőségű anyag, műszálas stb.)
c) Működésében van hiba?
d) Javítható hibája van?
e) Elfogadható esztétikai hibája van?

Mire, hogyan fogjuk használni használt tárgyunkat?

Fontos, hogy tudjuk, a megvett tárgyat mire, hogyan használjuk majd. Van, amit eleve más funkcióra tervezünk használni, például dísztárgyként. Ha ez igaz, akkor lehet, hogy nem is olyan fontos, hogy valóban működőképes legyen – persze mókás tud lenni, ha egy régi rádiót be is tudunk kapcsolni. Érdemes tehát felmérnünk, hogy ha dísztárgyként fogunk valamit a jövőben használni, akkor mennyire számít a külseje. Ha nem igazán számít a használhatósága, akkor ez hogyan befolyásolja az esztétikai tulajdonságait?

Lesz még vele utómunka? Ha igen, ezt vállaljuk?

Képzeljük el a tárgyat a lakásunkban, nyaralónkban! Hogyan illik majd bele az új környezetébe? Kell-e festeni, csiszolni, mosni, stb.? Mérjük fel, mi mindent kell még vele csinálnunk ahhoz, hogy késznek érezzük, hogy végül örömünket leljük benne! Ha tudjuk, hogy valamire sokkal több időt, energiát, (pénzt) kell majd áldoznunk, mint amit szeretnénk, akkor inkább ne vegyük meg! Azonban, ha ez a plusz idő, energia inkább örömteli hobbi, kedves időtöltés számunkra, akkor ne is habozzunk! Vegyük meg és vágjunk bele!