Fogadalmak 2022-re: Ezeket tartsd be, ha környezettudatosabban szeretnél élni az új évben is!

Nem kell klímaszorongónak lenned ahhoz, hogy aggódva figyeld az időjárást. A nyári extrém hőségek után a téli enyhülésekkel megszakított hidegek mind bizonyítják, a klímaváltozás nem mítosz, valós probléma, mégpedig a mi és gyermekeink, unokáink számára. Ha idén Te is szeretnél sokkal környezettudatosabb lenni, de nem áll módodban elektromos autót venni vagy passzív házba költözni, akkor íme néhány egészen egyszerű tipp és tanács ahhoz, miként tehetsz bolygónk jóllétéért, hogyan csökkentheted a Föld környezetterhelését.

Jól lehet, ezeket a tippeket érdemes rendszeresen alkalmazni, a mindennapok rutinjába beépíteni, de ha csupán havonta tudsz belőlük egy-kettőt megvalósítani, vagy az év során fokozatosan többet kipróbálni és használni, akkor máris sokkal többet tettél a közös jövőnkért.

1. Írj mindig bevásárlólistát!

Ahhoz, hogy elkerüld az impulzív (hirtelen elhatározásból elkövetett) vásárlást, vagy a már meglévő élelmiszerek, romlandók halmozását, mindig írj bevásárlólistát! Akár tarthatsz a pulton, vagy az előszobában is egy cetlit, listát, amire vezeted hétközben, hogy mi fogyott el, mire lenne szükség. Így amikor elindulsz bevásárolni, akkor biztos, hogy csak olyasmiket veszel majd meg, amikre igazán szükséged van. Hasznos lehet az is, ha egyenesen a telefonodban vezetsz egy bevásárlólistát, hiszen az mindig kéznél van vásárlás közben is. Egy ilyen lista abban is sokat segíthet, hogy hatékonyan és céltudatosan tudd összeszedni mindazokat, amik a listádon szerepelnek – főleg akkor, ha mindig ugyanabban a boltban vásárolsz, így ismered az üzletet, tudod, mit hol találsz majd. Így nem csak időt, energiát, de üzemanyagot is spórolsz! Ha követed ezeket az egyszerű lépéseket, akkor biztosan nem fogsz a sorok közt andalogva mindenfélét a kosárba, kocsiba betenni, akár olyasmiket is, amikre voltaképp semmi szükséged. És így még a pénztárcádat is kíméled!

2. Ha teheted, vásárolj a környéken!

Egy másik környezetbarát vásárlási módszer – amivel időt is spórolhatsz -, ha a környékeden lévő üzletekben intézed a bevásárlást. Illetve, ha lokális termékeket, környéken termesztett/készített árukat vásárolsz. Így egyrészt igazán friss élelmiszerek kerülhetnek az asztalra, másrészt neked sem kell autóba, tömegközlekedési eszközre szállnod azért, hogy bevásárolj. Természetesen, ez nem mindig lehetséges, de ha megtehetjük, használjuk ki a lehetőséget!

3. Kerüld vagy csökkentsd az autó használatát!

Amennyiben egy hely, ahová megyünk, 2-3 megállónál közelebb van, és nem kell cipekednünk, akkor nyugodtan pattanjunk inkább biciklire, rollerre, vagy sétáljunk! Így az egészségünkért is tettünk, hiszen mozgást is beiktattunk a hétköznapjainkba. Ha hosszabb távra megyünk egy másik jó alternatíva, hogy használjuk a P+R lehetőségét, vagyis csak egy darabon használjuk az autót, parkoljunk, és onnan inkább a tömegközlekedési eszközöket használjuk! Újabban divatosak lettek az összehajtható biciklik is, így, ha nagyobb távot kell megtennünk (vagy akár hegyen lakunk), akkor parkolás után az autó csomagtartójából előkerülhet egy bringa, vagy egy roller is. Nem feltétlenül egyszerűbb az autóval közlekedés, hiszen a legtöbb helyen problémás (és drága is) a parkolás. Rengeteg alternatív megoldás létezik, találd meg a neked leginkább tetszőt!

4. Ha teheted, ne dobj ki ételt!

Sajnos az ételpazarlás mára már óriási méreteket öltött. Míg nagymamáink régebben még a száraz, több napos kenyeret sem dobták ki (lett belőle prézli, bundáskenyér stb.) addigra „ma a háztartások a megvásárolt ételek 15%-át kidobják! A világon az évente 4 milliárd tonna ételből 1,3 milliárd tonna a kukákban végzi, ezek 42%-a pedig a háztartásokból kerül ki!”* Mit tehetünk? Tervezzük meg, mit szeretnénk főzni/enni a héten, és fogyasszuk el a megfőzött ételeket időben! A maradékot tegyük el a mélyhűtőbe, vagy hasznosítsuk újra, például a főtt/sült húsból készítsünk például pástétomot, saláta feltétet, tegyük a reggeli szendvicsbe! Vásárlás előtt mindig nézzük meg, mi van otthon és ahogy az első pontban írtuk: készítsünk listát, és az alapján vásároljunk! Rendszeresen ellenőrizzük a termékek szavatosságát és fogyasszuk el őket időben!

*https://husmenteshetfo.hu/index.php/hu/mit-tehetsz/etelpazarlas

5. A papírokat hasznosítsd újra!

Rengeteg papírszemetet halmozunk fel, holott a borítékok, a kitépett vagy épp be nem telt iskolai füzetek lapjai is mind-mind kiváló firka-, vagy bevásárlólista lapok. Az újságpapír kiváló ablakpucoló, illetve a gyerekeknek kézműveskedéshez, festéshez asztalvédő lap. Nem kell őket kidobni, inkább használjuk fel újra! Statisztikák szerint, egy átlagos irodában dolgozó ember évente 10 ezer lap papírt használ fel. 2016-ban 180 millió tonna fapép készült a papíripar számára, ami 40%-kal több, mint 1980-ban. Ez mára még több! Ügyeljünk tehát, hogy amit lehet – papírt, papírmaradékot – azt használjuk újra! Ez akár a csomagolópapírra is érvényes, hiszen, ha nem nagyon tépett/gyűrött, akkor még újrahasznosítható vagy egyéb DIY, kézműves foglalkozáshoz is remekül felhasználható. A gyerekek imádnak kollázsokat, papírmontázst készíteni, csak meg kell mutatni, hogyan!

6. Tarts húsmentes napokat, egyél több növényi fehérjét!

Az elmúlt évek növekvő trendje a húsmentes napok beiktatása, valamint a vegán és a vegetáriánus ételek növekvő fogyasztása. Egyre többen választják a növényi fehérjék fogyasztását a hús helyett. Ilyenek például a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, csicseriborsó), az olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, szezám-, tök- és napraforgómag), a gabonák (tönkölybúza, barnarizs, zab, rozs, árpa, quinoa, chia), a zöldségek (spenót, burgonya, kukorica, kelfélék, brokkoli, karfiol, paradicsom), valamint a gyümölcsök (banán, alma, körte, narancs). A húsipar sajnos légszennyezéssel jár és ezek a gázok (a vöröshús termelésével) hozzájárulnak az üvegházhatás erősödéséhez, ami a Föld felmelegedését okozza. Szerencsére rengeteg zöldséges receptet találni a neten, így, ha tudatosabb fogyasztóvá szeretnél válni 2022-ben, akkor főzz kevesebb húst és bátran kísérletezz!

7. Ne felejts el áramtalanítani!

Tudtad, hogy akár 10%-kal is csökkentheted az áramszámládat, ha jobban figyelsz arra, hogy a használaton kívüli készülékeidet áramtalanítod? Bizony, ez a telefontöltőre is vonatkozik, amin akkor is, ha épp nincsen telefon, áramot használ. Ha az segít, vegyél kapcsolható elosztót, ez megkönnyíti az áramtalanítást és a túláramtól is megvéd! Bizonyos eszközöknek (pl. TV, klíma, stb.) azonban nem tesz jót az áram gyakori ki-be kapcsolgatása, így ezeket inkább ne áramtalanítsd! Azonban, ha figyelsz arra, hogy pl. a TV csak akkor szóljon, ha valóban nézed, és nem háttérzajként funkcionál, már rengeteg energiát megtakarítasz.

8. Tárgyak helyett ajándékozz élményt!

Végezetül: kerüljük a felesleges tárgyak halmozását, vásárlását, ajándékozását! Ha épp nincsen semmi konkrétum, amire szüksége lehet az ünnepeltnek, akkor szülinapra, karácsonyra vásároljunk inkább élményt, kupont, bérletet, házilag készített finomságot! Így nem csak csomagolóanyagot spórolunk, de elkerüljük a teljesen felesleges, a fiókokban porosodó, vagy épp a kukában végző tárgyak megvásárlását.